divendres, 20 d’agost de 2010

Presentació d'un llibre

"LA BATALLA DE L'EBRE
Batea, d'objectiu militar
a primera línia
de reraguarda."
de
Josep Alanyà i Roig
Ahir, 19 d’agost, va ser presentat, a les vuit del vespre i a la sala de la Casa de la Vila, que va resultar petita, en un acte multitudinari pel que solen ser els actes de presentació de llibres.
I és que la ocasió era especial i així va ser entès pel públic, bateà i foraster,  que vam omplir el local.

De moment només he tingut el temps de sotmetre el llibre a aquesta mena de primer contacte encuriosit que es fa d’un llibre com a objecte físic que és: sospesar-lo, veure’n el gruix, les cobertes, fixar-se en el títol, l’autor, la imatge de portada, etc..
El llibre és, en estos primers moments,  una capsa tancada susceptible d’oferir-nos tal vegada coneixements i emocions que la lectura tranquil·la o àvida, segons cadascú, s’encarregarà de confirmar o no.

Tot i ser foraster, tinc el plaer de conèixer personalment Josep Alanyà i Roig, l’autor –qui no coneix Mossèn Alanyà a Batea?-, amb qui, a més, compartim Picatxo, i de saber de la  enorme vàlua intel·lectual i humana de la seva obra, que l'ha portat a ultrapassar merescudament l’àmbit dels seus sempre estimats i treballats orígens bateans. En lloc massa modest al meu entendre, al final del llibre, una pàgina parla de l'autor i les seves obres.
És per això que en una de les breus i sempre interessants converses mantingudes amb ell, em vaig alegrar molt de saber que estava treballant en un llibre en relació a la Batalla de l’Ebre i Batea.

I me’n vaig alegrar molt perquè, que fos Josep Alanyà qui endegués una tasca així, ja era tota una garantia que un tema i una època tant delicada encara avui, més en un poble per les seves especials connotacions de veïnatge, seria tractat amb el rigor historiogràfic, la profunditat documental i la sensibilitat humana que informen, amaren, les obres que d’ell he llegit fins ara.
I sé que no m’equivocava: els seus esforços per contenir la emoció en el moment de llegir la dedicatòria del llibre, en la seva presentació, ho van certificar.

Crec modestament que van errats aquells que han vingut considerant la història local com gènere menor, apreciació que es bat en retirada però que encara perviu. Ans al contrari, afirmo que no hi ha manera d’apropar-se a una concepció acurada, a una claredat  interpretativa dels processos històrics, sense el seu marc local, tant important, com a mínim, com el marc general del País.
En aquest sentit i d’altres relacionats, comparteixo les reflexions que l’escriptora Júlia Costa, la meva dona, fa avui al seu blog.

No dubto que estem davant una gran obra de la història de la guerra a Catalunya, centrada en Batea.
La seva lectura ho confirmarà. Sé que tenim per davant moltes hores per a delectar-nos en la lectura del llibre, lectura auxiliada amb el visionat i la interpretació del generós nombre de fotografies, esquemes i plànols.

El “Foraster al Picatxo” constata que Batea i els amants de la història, estem d’enhorabona.

6 comentaris:

Júlia ha dit...

Totalment d'acord, ja veus que també en parlo al blog.

núria ha dit...

Com me auria agradat ser a Baeta el dia de la presentacio de aquet llibre,és un tema que me apaciona i amb més motiu si parla de Batea

Pere ha dit...

Segur que t'hagués agradat l'acte de la presentació, Núria. Però no tindràs cap problema per a obtenir el llibre.

Anònim ha dit...

M'agradaria aconseguir aquest llibre. Com ho puc fer?
Ai, quantes coses podríem explicar de Batea en temps de guerra...

Júlia ha dit...

Jo crec que, anònim, que t'hauries d'adreçar a l'ajuntament de Batea, ja que és coeditor, no crec que hi hagi cap problema. El que no sé és si a llibreries també es pot trobar, no ho he mirat.

J. Ramon Suñé Gasull ha dit...

Hola,
Forasters i estrangers.

Veniu al poble i disfruteu, sé que sou uns bons elements us ho dic al bloc, ja que així jo també segueixo alguna explicació.

Endavant.