dilluns, 6 de desembre del 2010

Vots son trumfos

Un bon entreteniment en estos dies freds de tardor d'enguany pot ser, sens dubte, mirar i remenar les xifres i percentatges dels resultats de les eleccions al nostre Parlament.
També és un bon entreteniment tornar a passar les imatges del partit Barça-Madrid del cinc a zero, i és que el cap de setmana va donar molt de sí.

"Llegir" resultats electorals sempre permet fer-se una idea aproximada de quina ha estat la voluntat del votant i quines diferències pot haver-hi per les diferents parts del territori.
Naturalment, he estat mirant amb molta atenció què ha passat a la Terra Alta i, sobretot, a Batea.
I la cosa ha resultat certament interessant.
Al web del Parlament hi ha amb tot detall els resultats per pobles i per comarques, a més, naturalment, dels generals de Catalunya.

Si els sociòlegs i politòlegs no es posen gairebé mai d'acord en la interpretació de les dades, no seré pas jo qui provi de fer esta feina. En comptes d'un dinar complet d'alta cuina, m'estimo més fer un pica-pica variat, que ja pot resultar suficient, és a dir, sense plantejar interpretacions. 
I què he vist?

Doncs que a la Terra Alta, com a les Terres de l'Ebre i a tot Catalunya, ha guanyat Convergència i Unió.
Ep!, però a Batea no. Batea és la excepció de la Terra Alta. A Batea ha guanyat el PSC-PSOE. És l'únic poble de la comarca on han guanyat els socialistes, l'únic.

També he vist que el millor resultat per a CiU ha estat el de La Pobla de Massaluca, amb el 68,20% dels sufragis, seguit d'Arnes, amb el 63,87% i Prat de Comte amb el 60,17%. El pitjor ha estat Batea, on CiU "només" ha aconseguit un 31,93%.

El millor resultat per al PSC-PSOE, a Batea, com deia, amb el 38,68% dels vots. El pitjor, a Arnes, amb 3,36%.
El millor resultat per ERC a Arnes, amb el 21,57% i el pitjor a La Pobla de Massaluca amb el 3,23%
El millor resultat per al PP a Corbera amb el 17,91% i el pitjor a Arnes amb l’ 1,96%
I una dada significativa: Iniciativa per Catalunya, a la Terra Alta, passa a ser extraparlamentària en quedar-se amb només el 2,84% dels vots.
Així com Batea és una singularitat en un sentit, Arnes ho és en altre. En efecte, a Arnes el Partit Popular no entraria al Parlament i els socialistes hi entrarien pels pèls: 3,36%. Com també pels pèls, a La Pobla de Massaluca, ERC entraria al Parlament.

Com a pica-pica no està mal, oi?